Diéta sajt, Top receptek

Ennek diéta sajt a csontritkulás megelőzésében […] A sajtok évezredek óta fontos részét képezik az emberek étrendjének, amit ízüknek és nem utolsó sorban a tejhez és sok más tejtermékekhez képest hosszú eltarthatóságuknak köszönhetnek.
Ennek köszönhetően a csontritkulás megelőzésében és kezelésében is fontos szerepet játszhat. Arról azonban kevesebben tudnak, hogy alacsony szénhidráttartalmuk miatt gyakran olyanok is nyugodtan fogyaszthatnak sajtokat, akik a tej és más tejtermékek fogyasztásakor puffadást és egyéb kellemetlenségeket tapasztalnak.
A sajtokban azonban olyan vegyületek is létrejöhetnek, amelyek allergiás reakcióhoz hasonló tüneteket válthatnak ki az erre érzékeny emberekben.
Bizonyos gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphetnek.
Ha ilyen problémától szenvedsz, akkor a sajtokat csak óvatosan, orvossal és dietetikussal konzultálva javasolt fogyasztanod! Sajtok a fogyókúrában A tejtermékek kalciumtartalmát sok kutatás összefüggésbe hozza a fogyás elősegítésével, míg más vizsgálatok nem találtak hasonló kedvező kapcsolatot a tejtermékek és a test zsírtartalma között.
Jó tudni, hogy a sajtoknak általában magas a telített zsírsav- koleszterin- és sótartalmuk, ezért nagy mennyiségben nem javasolt a fogyasztásuk. Kis mennyiségben azonban ne hagyd ki őket az étrendedből, mert gazdagok kalciumban és fehérjékben!
Az ár alapján nehéz egyértelműen a sajtok minőségére, egészségességére következtetni — a többezer forintos sajtcsodák a felesleges, ám élvezetes luxus kategórióba sorolhatók — ezért fontos, hogy vásárlás előtt mindig tanulmányozd a sajt címkéjét. Sajnos a népszerű Trappista, Eidami sajtok zsírosak, érdemes ezeket lecserélni más sajtokra vagy soványabb termékekre.
A light azaz zsírszegény krémsajtok és keménysajtok ma már minden nagyobb boltban megvásárolhatók, ezekkel pedig bármikor kielégítheted sajtok iránti sóvárgásodat.
Mire figyelj a sajtfogyasztásnál? Az ételeket megfertőző különféle gombák májkárosító és rákkeltő anyagokat is termelhetnek, a penészes étel tehát már nem számít fogyaszthatónak, még ha a folt nem is mindenhol szemmel látható diéta sajt ételen.
Veszélyeztetettek a terhes nők és a kisgyermekek, akik nyers tejjel és lágy, érlelt és penészes sajtokkal is elfogyaszthatják a mikroorganizmust. Képek forrása: Profimédia.