Étrend májbetegnek, Táblázatok

Májbetegek étrendje
Dobi Gyöngyi, belgyógyász A májkímélő diéta összetett, mivel több olyan elváltozás fordulhat elő együttesen, ami diéta bevezetését teszi szükségessé. Elsősorban a fehérjebevitelnek, az alkoholfogyasztásnak és a zsíros étrend májbetegnek fűszeres ételek fogyasztásának korlátozására kell figyelni. Májzsugorodás esetén gyakran alakulnak ki epekövekilyenkor a zsíros, fűszeres ételek fogyasztása kerülendő.
Fontos a szigorú diéta betartása, hiszen egy kiszabaduló epekő igen súlyos állapotot idézhet elő a már egyébként is gyengébb szervezetben.
A cukorbetegség szintén gyakrabban fordul elő idült májbetegségben.
Ebben az esetben a cukorbetegségben alkalmazott étrendi megfontolásokat kell a májbeteg diétával összhangban kialakítani. Hirdetés 3. A májzsugorodásban kialakuló májkóma oka az idegrendszerbe jutó ammónia, amely a bélben keletkezik a fehérjék lebontásából.
A fehérjék nagyrészt az elfogyasztott táplálék révén jutnak a bélbe, ezért a diéta alapja a mindennapi táplálékkal történő fehérjebevitel csökkentése. Idegrendszeri tüneteket okozó májzsugorodásban a maximális fehérjebevitel napi 40 g lehet. Kerülni kell a hús eredetű fehérjék fogyasztását, kevesebb bomlástermék jön létre tejtermékek és növényi táplálékok fogyasztása esetén. A vér ammónia szintjének csökkentésére szolgálnak a bélből fel nem szívódó összetett cukrok.
Ezek az édes ivóoldatok egyrészt megkötik a bélben a káros anyagokat, másrészt enyhe hasmenést okozva elősegítik a béltartalom rendszeres ürülését.
A cukoroldatok mellett olyan gyógyszerek szedése javasolt, melyek csökkentik az ammóniát termelő bélbaktériumok számát. A hasvíz a étrend májbetegnek lemezei között májzsugorodásban felhalmozódó folyadék, amelynek gyógyszeres kezelése a szervezet kálium - és kalcium tartalmának csökkenéséhez vezethet.
Reggeli: tejeskávé, lágy tojás, szezámmagos kifli, flóra margarin Tízórai: pulyka sonkával, sovány sajttal, meleg szendvics, paradicsom Ebéd: gyümölcsleves, citromos borjúragu, petrezselymes rizsköret Uzsonna: madártej Vacsora: rakott burgonya darált hússal, céklasaláta Utóvacsora: gyümölcsjoghurt III. Reggeli: tejeskávé, barack jam, flóra margarin, briós Tízórai: búzacsírás sovány túró, snidlinggel, barna kenyér Ebéd: Újházy-tyúkhúsleves, rizsfelfújt, csokoládé öntettel Uzsonna: alma, piskóta Vacsora: párolt marhaszelet, sóskamártás, főtt burgonya Utóvacsora: medve light sajt, rozs kenyér, paradicsom, gyümölcs lé A gyógyulás utáni egészséges táplálkozás Az élelmezés- és táplálkozástudomány hazai szakembereinek ajánlása: ne csak együnk, táplálkozzunk. Az egészségünk megőrzésére tudatosan kell törekednünk.
Ennek megelőzése érdekében érdemes káliumban pl. A hasvíz kialakulásának megelőzésében fontos a sószegény étrend betartása is: naponta maximum 3 gramm só fogyasztható.
Forrás: WEBBeteg.