Zsírégető rebarbara

Fogyókúrás smoothie receptek I Zsírégető I Éhségcsökkentő I Emésztésjavító
A rebarbara a spárgával együtt a tavasz első hírnökeinek egyike, áprilistól júniusig tart a szezonja. A rebarbara ugyan zöldség, mégis gyümölcsként bánunk vele, általában süteményekben szoktuk viszontlátni: eperrel például remek párost alkot ez a fanyar ízű növény. A rebarbarának nem a termését, nem is a levelét, hanem a szárát fogyasztjuk.
Zsenge állapotban nyersen is ehető, de később a külső rétegét le kell hámozni és kisebb darabokra felvágni. A rebarbara, a spárgához hasonlóan, akkor friss, ha a szára lédús, ezt legjobban a körmünkkel tudjuk ellenőrizni.
A zöldség leveleiből zöld bokrok nőnek, a szára színe a rózsaszíntől a bíborvörösig terjedhet.
Édesen savanyú rebarbara Friss és fanyar, isteni kompótnak, pitébe, lekvárnak, önmagában vagy almával, málnával, eperrel kombinálva! Bár a rebarbarát a hétköznapokban gyümölcsként emlegetjük és akként is használjuk fel, tudni kell róla, hogy ez egy zöldség, annak is a szára. Fanyar savanyúságát tökéletesen kiegészíti az eper és a málnaakár örökre össze is lehetne őket házasítani. Epres-rebarbarás pite A Lakáskultúra májusi számának Gasztrosétájában igazán friss és csábító, egyszerű, de izgalmas receptekkel találkozhatunk - Török-Bognár Renáta, Az élet napos oldala blog szerzőjének köszönhetően.
A rebarbara, melynek jelentése a barbárok gyökere, több ezer éve létezik, de csak pár száz éve kezdték használni. Én gyerekkoromban hallottam róla először, amikor édesanyám barátnője rebarbarás süteménnyel kínált - akkor még zsírégető rebarbara tudtam hova tenni a fanyar ízét, így nem is lett a kedvencem.
A rebarbara egészséges A rebarbara már csak vitamintartalmánál fogva is nagyon egészséges: B-vitamin forrás, magas az A- C- E-,K-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálcium, kálium, cink és a vas. Bővelkedik antioxidánsokban, valamint élelmirostforrás is.
Magas a víztartalma, így szuper szomjoltó. A rebarbarának nagyon alacsony a kalória- és a szénhidráttartalma, így fogyókúrázóknak is ideális.
Zsírégető rebarbara rebarbara felhasználása A rebarbarának számtalan felhasználási módja létezik, csinálhatunk belőle szörpöt, kompótot, lekvárt vagy mártást, tehetjük süteményekbe. Arra vigyázni kell, hogy a savanykás íze miatt ne cukrozzuk meg nagyon, mert akkor perez hilton fogyás ellenkező hatást érünk el.
Párosíthatjuk gyümölcsökkel, de jól illik hozzá a vanília, a fahéj és a gyömbér is. Elkészítésénél vigyázzunk, mert nagyon hamar szétfő.
Ha megjött hozzá a kedvetek, készítsétek el ezt a fűszeres rebarbarakompótotepres-rebarbarás pitétvagy ezt az egyszerű rebarbarás-almás süteménytnem fogtok bennük csalódni. Fotó: Getty Images.